Logo Serwisu Media Nauka

Karakara czarnobrzucha
(Caracara plancus)

Karakara czarnobrzucha (Caracara plancus) to ptak z rodziny sokołowatych. Głowa z wierzchu, brzuch oraz koniec ogona są ciemnobrązowe. Pozostała część ogona, brzuch i końce skrzydeł są białe. Głowa po bokach jest żółta. Woskówka żółta. Kołnierz biały. Długie nogi są żółte. Mocny dziób jest niebieski.

Karakara czarnobrzucha (Caracara plancus)
© Corel

Nazwa gatunku
Karakara czarnobrzucha (Caracara plancus)
Synonimy
Polyborus plancus
Nazwy obce
angielska: Southern Caracara, Southern Crested Caracara
niemiecka: Schopfkarakara
czeska: Karančo jižní
francuska: Caracara huppé, Caracara à crête
hiszpańska: Carancho, caricari, caracara moñudo, carcaña, guarro, moñudo, traro
Pierwsze opisanie gatunku
(Miller, 1777)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Karakara czarnobrzucha - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 50 cm do 60 cm
Ciężar: od 800 g do 1.6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Sokołowate (Falconidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna i Południowa, Kuba, Wyspy Falklandzkie. Zamieszkuje nizinne obszary.

Tryb życia i zachowanie

Świetnie biega. Większość zdobyczy znajduje na ziemi. Rozgrzebuje ziemię i krowie łajno, wydobywając owady.

Pożywienie

Zjada niewielkie bezkręgowce, padlinę, odbiera zdobycz innym ptakom.

Rozmnażanie

Gniazduje w gęstej koronie drzew lub na ziemi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Karakara czarnobrzucha jest ptakiem narodowym Meksyku.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-29, GAT-630








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.