Logo Serwisu Media Nauka


Milu (Elaphurus davidianus)

Milu (Elaphurus davidianus) to piękny gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych. Cechą charakterystyczną milu jest bardzo długi ogon, wydłużona głowa, niewielkie uszy, cienkie kończyny, szerokie kopyta. Sierść latem ma ubarwienie rudo-szare, zimą szare i jest bardziej puszysta. Ma silnie rozgałęzione poroże, które jest zrzucane od października do końca grudnia. Wzrost nowego poroża trwa pół roku.

Milu (Elaphurus davidianus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Milu (Elaphurus davidianus)
Nazwy obce
angielska: Père David's Deer, Pere David's Deer
niemiecka: Davidshirsch, Milu
czeska: Jelen milu, jelen Davidův, jelen pátera Davida
francuska: Cerf du père David
hiszpańska: Ciervo del padre David, milú
Pierwsze opisanie gatunku
Milne-Edwards, 1866
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Milu - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 150 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 150 kg do 200 kg
Maksymalna długość życia
18 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Pierwotnie nizinne i bagienne tereny środkowych i północnych Chin, obecnie w stanie dzikim nie występuje.

Tryb życia i zachowanie

Samce walczą o przewodnictwo nad haremem. W walce używają poroża, kopyt i zębów. Dobrze pływa. Lubi być zanurzony po grzbiet w wodzie.

Pożywienie

Trawy, rośliny wodne.

Rozmnażanie

Ruja rozpoczyna się w czerwcu i kończy w sierpniu. Ciąża trwa 250-270 dni, po której samica rodzi jedno lub dwa cętkowane młode. Samica karmi młode przez 10-11 miesięcy. Dojrzałość płciową milu osiągają w 14 miesiącu życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EW

Gatunek ten jest wymarły w stanie dzikim. Gatunek ten już w stanie dzikim nie występuje.

Ciekawostki

W 1865 roku francuski podróżnik i misjonarz Armand David odkrył ostatnie stado milu w cesarskim parku łowieckim pod Pekinem. W 1874 otrzymał 11 zwierząt, które trafiły do Anglii do posiadłości Waburn Abbey. W 1894 roku na skutek wojen i klęsk żywiołowych wszystkie osobniki w Chinach wyginęły. Obecnie można milu spotkać jedynie w zwierzyńcach i ogrodach zoologicznych. Wszystkie okazy pochodzą ze stada angielskiego.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-16, ART-GAT176




Polecamy