Milu chiński

Milu (Elaphurus davidianus) to piękny gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych. Cechą charakterystyczną milu jest bardzo długi ogon, wydłużona głowa, niewielkie uszy, cienkie kończyny, szerokie kopyta. Sierść latem ma ubarwienie rudo-szare, zimą szare i jest bardziej puszysta. Ma silnie rozgałęzione poroże, które jest zrzucane od października do końca grudnia. Wzrost nowego poroża trwa pół roku.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Pierwotnie nizinne i bagienne tereny środkowych i północnych Chin, obecnie w stanie dzikim nie występuje.

Tryb życia i zachowanie

Samce walczą o przewodnictwo nad haremem. W walce używają poroża, kopyt i zębów. Dobrze pływa. Lubi być zanurzony po grzbiet w wodzie.

Pożywienie

Trawy, rośliny wodne.

Rozmnażanie

Ruja rozpoczyna się w czerwcu i kończy w sierpniu. Ciąża trwa 250-270 dni, po której samica rodzi jedno lub dwa cętkowane młode. Samica karmi młode przez 10-11 miesięcy. Dojrzałość płciową milu osiągają w 14 miesiącu życia.

Ochrona i zagrożenia EW

Gatunek ten jest wymarły w stanie dzikim. Gatunek ten już w stanie dzikim nie występuje.

Ciekawostki

W 1865 roku francuski podróżnik i misjonarz Armand David odkrył ostatnie stado milu w cesarskim parku łowieckim pod Pekinem. W 1874 otrzymał 11 zwierząt, które trafiły do Anglii do posiadłości Waburn Abbey. W 1894 roku na skutek wojen i klęsk żywiołowych wszystkie osobniki w Chinach wyginęły. Obecnie można milu spotkać jedynie w zwierzyńcach i ogrodach zoologicznych. Wszystkie okazy pochodzą ze stada angielskiego.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaSarna europejska
Capreolus capreolus
ikonaJeleń szlachetny
Cervus elaphus
ikonaJeleń wschodni
Cervus nippon
ikonaJelonek czubaty
Elaphodus cephalophus
ikonaAksis czytal
Axis axis
ikonaMulak białoogonowy
Odocoileus virginianus
ikonaJeleniec białowargi
Przewalskium albirostris
ikonaHuemal peruwiański
Hippocamelus antisensis
ikonaAksis bengalski
Axis porcinus
Jeleniowate
Jeleniowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2012-12-16, GAT-176




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.