Logo Media Nauka

Mornel (Charadrius morinellus)
© Romuald - Fotolia.com

Mornel

Mornel (Charadrius morinellus) to gatunek ptaka z rodziny siewek. W szacie godowej wierzch głowy i środek brzucha czarny, tył szyi i grzbiet szarobrązowe. Białe brwi, podbródek i pokrywy podskrzydłowe. Samica większa i jaskrawiej ubarwiona od samca. W szacie spoczynkowej samica, samiec i młode wyglądają podobnie - spód ciała biały a grzbiet brązowy.

Występowanie i środowisko PL

Mornel zamieszkuje góry i kamieniste partie tundry. Występuje w Szkocji, w Alpach, w Skandynawii, na Uralu, w północnej Azji oraz w górach Azji środkowej. Zimuje w Afryce i Azji zachodniej. W Polsce obserwowany w pierwszej połowie XX wieku. Obecnie gatunek przelatujący.

Tryb życia i zachowanie

Ptak wędrowny. Przylatuje między kwietniem i czerwcem, a odlatuje od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Owady i inne bezkręgowce.

Pożywienie

Buduje gniazdo na ziemi. Wyprowadza jeden lęg w roku - w czerwcu. Składa 3 jaja i wysiaduje je przez około 23 dni

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-02, GAT-6496


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSieweczka mongolska
Charadrius mongolus
ikonaSieweczka morska
Charadrius alexandrinus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka pustynna
Charadrius leschenaultii
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.