Logo Media Nauka

PL

Mornel

Mornel (Charadrius morinellus) to gatunek ptaka z rodziny siewek. W szacie godowej wierzch głowy i środek brzucha czarny, tył szyi i grzbiet szarobrązowe. Białe brwi, podbródek i pokrywy podskrzydłowe. Samica większa i jaskrawiej ubarwiona od samca. W szacie spoczynkowej samica, samiec i młode wyglądają podobnie - spód ciała biały a grzbiet brązowy.

Mornel (Charadrius morinellus)
© Romuald - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Mornel zamieszkuje góry i kamieniste partie tundry. Występuje w Szkocji, w Alpach, w Skandynawii, na Uralu, w północnej Azji oraz w górach Azji środkowej. Zimuje w Afryce i Azji zachodniej. W Polsce obserwowany w pierwszej połowie XX wieku. Obecnie gatunek przelatujący.

Tryb życia i zachowanie

Ptak wędrowny. Przylatuje między kwietniem i czerwcem, a odlatuje od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Owady i inne bezkręgowce.

Pożywienie

Buduje gniazdo na ziemi. Wyprowadza jeden lęg w roku - w czerwcu. Składa 3 jaja i wysiaduje je przez około 23 dni

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-02, GAT-6496


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzajka
Vanellus vanellus
ikonaCzajka miedziana
Vanellus chilensis
ikonaCzajka stepowa
Vanellus leucurus
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
ikonaSieweczka mongolska
Charadrius mongolus
ikonaSieweczka morska
Charadrius alexandrinus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka pustynna
Charadrius leschenaultii
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złota
Pluvialis apricaria
ikonaSiewka złotawa
Pluvialis fulva
ikonaSiewnica
Pluvialis squatarola




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.