logo

Pies leśny

Pies leśny (Speothos venaticus) to drapieżnik z rodziny psowatych. Ma grubą i dość długą szyję, dużą głowę. Ciało pokryte brązową sierścią, ciemniejszą w tylnej części ciała.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy Panamy, Kolumbii, Brazylii, Gujany, Paragwaju, Peru i Boliwii.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w nocy. Świetnie pływa i nurkuje.

Morfologia i anatomia

Osiąga od 57 do 75 długości ciała. Waży do 7 kilogramów.

Pożywienie

Pies leśny zjada przede wszystkim gryzonie.

Rozmnażanie

Samica rodzi w miocie nie więcej niż 4-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W niewoli zachowuje się jak pies domowy.


© medianauka.pl, 2013-03-15, GAT-351




Pokrewne gatunki ssaków

ikonaWilk rudy
Canis rufus
ikonaCyjon
Cuon alpinus
ikonaDingo
Canis lupus dingo
ikonaFenek
Fennecus zerda
ikonaJenot
Nyctereutes procyonoides
ikonaKaberu etiopski
Canis simensis
ikonaKojot
Canis latrans
ikonaKorsak, lis stepowy
Vulpes corsac
ikonaLikaon
Lycaon pictus
ikonaLis
Vulpes vulpes
ikonaLis afgański
Vulpes cana
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.