Wilk grzywiasty

Wilk grzywiasty (Chrysocyon brachyurus) to drapieżny ssak z rodziny psowatych o długich nogach, rudym futrze z białymi plamami w okolicach podbrzusza i policzków, nogi pokryte w dolnej części czarną sierścią. Głowa zwykle nisko opuszczona. Podobny do lisa.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa (Brazylia, Paragwaj, Argentyna). Preferuje niewielkie lasy leżące na dużych otwartych terenach.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny wieczorem i nocą. W dzień odpoczywa w wysokiej trawie. Jest samotnikiem. Tylko podczas rozrodu żyje w parach. Nie zasadza się na ofiary. Poluje na te osobniki, które spotyka na swojej drodze podczas wędrówki. Unika kontaktu z cywilizacją. Jest płochliwy. Nocą wydaje odgłosy "uah uah"

Morfologia i anatomia

Długość głowy i tułowia wynosi do 125 cm. Ogon osiąga długość 30 cm. Wysokość w kłębie wynosi do 75-90 cm. Osiąga ciężar do 23 kg.

Pożywienie

Gryzonie, króliki, ptaki, owady, a także ślimaki, jaszczurki, żaby. Wilk grzywiasty zjada także owoce, orzeszki, trzcinę cukrową. Jego przysmakiem są dzikie świnki morskie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 65 dni. Samica rodzi od 1 do 5 młodych, ważących do 500 g. Umaszczenie młodych jest szare.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W Paragwaju wilk grzywiasty jest nazywany wielkim lisem.

Zwierzę to dość łatwo się oswaja.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaJenot azjatycki
Nyctereutes procyonoides
ikonaWilk szary
Canis lupus
ikonaPies domowy
Canis familiaris
ikonaWilk rudy
Canis rufus
ikonaCyjon
Cuon alpinus
ikonaDingo
Canis lupus dingo
ikonaFenek
Fennecus zerda
ikonaKaberu etiopski
Canis simensis
ikonaKojot
Canis latrans
ikonaKorsak, lis stepowy
Vulpes corsac
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


© medianauka.pl, 2012-11-29, GAT-158



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek zwierzęta świata
Kolorowe skarpetki - forest animals
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.