Pampasowiec grzywiasty

Wilk grzywiasty (Chrysocyon brachyurus) to drapieżny ssak z rodziny psowatych o długich nogach, rudym futrze z białymi plamami w okolicach podbrzusza i policzków, nogi pokryte w dolnej części czarną sierścią. Głowa zwykle nisko opuszczona. Podobny do lisa.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa (Brazylia, Paragwaj, Argentyna). Preferuje niewielkie lasy leżące na dużych otwartych terenach.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny wieczorem i nocą. W dzień odpoczywa w wysokiej trawie. Jest samotnikiem. Tylko podczas rozrodu żyje w parach. Nie zasadza się na ofiary. Poluje na te osobniki, które spotyka na swojej drodze podczas wędrówki. Unika kontaktu z cywilizacją. Jest płochliwy. Nocą wydaje odgłosy "uah uah"

Morfologia i anatomia

Długość głowy i tułowia wynosi do 125 cm. Ogon osiąga długość 30 cm. Wysokość w kłębie wynosi do 75-90 cm. Osiąga ciężar do 23 kg.

Pożywienie

Gryzonie, króliki, ptaki, owady, a także ślimaki, jaszczurki, żaby. Wilk grzywiasty zjada także owoce, orzeszki, trzcinę cukrową. Jego przysmakiem są dzikie świnki morskie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 65 dni. Samica rodzi od 1 do 5 młodych, ważących do 500 g. Umaszczenie młodych jest szare.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W Paragwaju wilk grzywiasty jest nazywany wielkim lisem.

Zwierzę to dość łatwo się oswaja.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaJenot azjatycki
Nyctereutes procyonoides
ikonaFenek pustynny
Vulpes zerda
ikonaWilk szary
Canis lupus
ikonaPies domowy
Canis familiaris
ikonaCyjon rudy
Cuon alpinus
ikonaWilk rudy
Canis rufus
ikonaNibylis andyjski
Lycalopex culpaeus
ikonaNibylis pampasowy
Lycalopex gymnocercus
ikonaNibylis argentyński
Lycalopex griseus
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2012-11-29, GAT-158




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.