logo

Czapla złotawa

Czapla złotawa (Bubulcus ibis) ma białe upierzenie, w szacie godowej wierzch głowy, pierś i część grzbietu ma żółty kolor. Dziób i nogi są żółtawe lub brązowawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Północna i Południowa. Mokradła, sawanny, pola ryżowe. Żyje w środowiskach suchszych niż inne czaple.

Tryb życia i zachowanie

Lubi towarzystwo stad bydła, bawołów, słoni. Stada dużych zwierząt płoszą duże owady, które czapla złotawa zjada. W zależności od dostępności pokarmu zaczyna migrować w jego poszukiwaniu.

Pożywienie

Zjada duże owady (koniki polne, chrząszcze).

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na drzewach, w trzcinie. Gniazduje w koloniach, często z innymi czaplami. Samica raz w roku składa od 1 do 5 jaj. Przez około 3 tygodnie wysiaduje je wraz z samcem. Po 45 dniach młode opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W Ameryce Południowej pojawiła się w 1910 roku, skąd rozpoczęła migrację na północ i południe. Dziś jest dość liczna w obu Amerykach.


© medianauka.pl, 2013-05-17, GAT-517




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBąk amerykański
Botaurus lentiginosus
ikonaBączek amerykański
Ixobrychus exilis
ikonaCzapla białoskrzydła
Ardeola bacchus
ikonaCzapla czarnonoga
Ardea intermedia
ikonaCzapla olbrzymia
Ardea goliath
ikonaCzapla rafowa
Egretta gularis
ikonaCzapla siodłata
Ardeola grayii
ikonaŚlepowron orientalny
Gorsachius melanolophus
ikonaBączek ciemny
Ixobrychus sturmii
ikonaBączek czarny
Ixobrychus flavicollis
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.