Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Rudzik
(Erithacus rubecula)

Rudzik (Erithacus rubecula) to piękny ptak z rodziny drozdowatych, z wierzchu oliwkowoszary, rudy po bokach głowy, na piersi, spód jest biały. Jest nieco mniejszy od wróbla domowego. Obie płci tej samej wielkości i mają takie samo ubarwienie. Dziób jest czarny. Oczy i nogi są ciemnobrązowe.

Rudzik (Erithacus rubecula)
© Corel

Nazwa gatunku
Rudzik (Erithacus rubecula)
Nazwy obce
angielska: European Robin, Robin
niemiecka: Rotkehlchen
czeska: Červenka obecná
francuska: Rougegorge
hiszpańska: Petirrojo europeo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Rudzik - mapa występowania na świecieRudzik - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 14 cm
Ciężar: do 16 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Śpiewa cicho, ładnie, najchętniej przed zachodem słońca. Dźwięki wabiące przypominają "cyk-cyk-cyk", "tik".
Jaja
Średnie wymiary: 19,4 mm × 14,8 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa i część Azji. Zimuje w południowej Europie i Afryce. Zamieszkuje środowiska leśne. W Polsce jest dość licznym ptakiem lęgowym. Zamieszkuje zarośla gęstych lasów, zagajników, parków i ogrodów.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do października. Pojedyncze osobniki u nas zimują. Często przebywa na ziemi. Nie wyróżnia go charakterystyczny lot.

Pożywienie

Zjada owady i inne bezkręgowce, które zbiera w ściółce leśnej. Jesienią żywi się też jagodami.

Rozmnażanie

To gatunek monogamiczny. Gniazduje na ziemi u stóp pnia drzewa lub krzewu, nisko w półdziuplach. Gniazdo złożone jest ze zbutwiałych liści i mchu. samica dwa razy w roku składa 5-7 jaj, które wysiaduje przez 13-14 dni. Lęgi odbywają się w kwietniu-maju oraz czerwcu-lipcu. Młode opuszczają gniazdo po 12-15 dniach. Rudziki często wysiadują kukułcze jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Rudziki (nie tylko) podczas migracji kierują się między innymi zmysłem ferromagnetycznym (kierują się polem magnetycznym Ziemi).

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-17, GAT-605


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
rudzik
  tlo-ikonatlo-ikona        

Rudziki przylatują do kraju.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa pierwszy okres lęgowy rudzika

     tlo-ikonatlo-ikona     

Trwa drugi okres lęgowy rudzika

        tlo-ikonatlo-ikona  

Rudziki odlatują na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.