PL

Dziwonia

Dziwonia (Erythrina erythrinus) to gatunek ptaka z rodziny łuszczaków. Samiec ma czerwoną głowę, pierś oraz kuper, brązowe skrzydła i ogon. Samica ma szarobrązowe z oliwkowym odcieniem upierzenie, a na piersi i po bokach występuje kreskowanie.


Dziwonia(Erythrina erythrinus)
© Vitaly Ilyasov - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje otwarte tereny o podmokłym charakterze takie ja doliny rzek. Przebywa pośród gęstych zarośli. Występuje w Europie i Azji. Jest to nieliczny w Polsce ptak lęgowy.

Tryb życia i zachowanie

Dziwonia najpóźniej ze wszystkich ptaków przylatuje do Polski, bo dopiero pod koniec maja, a nawet z początkiem czerwca. Zimuje w Indiach. Odlot z kraju przypada na sierpień i początek września.

Morfologia i anatomia

Ciało ma długość 16 cm, skrzydło 8,5 cm. Osiąga ciężar 22 g.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ogół na krzakach przerośniętych zieloną roślinnością. Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku. Samica znosi 4-5 jaj i sama je wysiaduje przez 11-12 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie gatunkowej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-15, GAT-4284

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Dziwonia
          

Przylot dziwonii do Polski.

          

Odloty dziwonii na zimowiska do Azji.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.