Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Gil
(Pyrrhula pyrrhula)

Gil (Pyrrhula pyrrhula) to ptak z rodziny ziarnojadów, niewiele większy od wróbla domowego. Samiec i samica są podobnej wielkości. Głowa z wierzchu, skrzydła i ogon są czarne, jasna pręga na skrzydle, kuper i część brzucha białe, szyja z przodu, pierś są czerwone u samca, beżowe u samicy. Dziób jest krótki i masywny. Młode osobniki nie mają czarnej czapeczki na głowie.

Gil (Pyrrhula pyrrhula)
© fotomaster - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gil (Pyrrhula pyrrhula)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Bullfinch
niemiecka: Gimpel
czeska: Hýl obecný
francuska: Bouvreuil pivoine
hiszpańska: Camachuelo común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gil - mapa występowania na świecieGil - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 18 cm
Ciężar: do 33 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)
Głos
Wydaje melodyjny i miękki odgłos "pju" lub "ryr". Śpiew nie jest melodyjny, świergot lub powtarzające się odgłosy "pju-pju".
Jaja
Średnie wymiary: 22,2 mm × 15,1 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym, zimują u nas licznie ptaki z północy. Preferuje iglaste świerkowe i mieszane lasy, unika suchych lasów sosnowych.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie stada. Jest ptakiem częściowo wędrownym. Latem jest bardzo płochliwy. Jest cichym ptakiem. Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem.

Pożywienie

Zjada nasiona, pąki, jagody. Szczególnie lubi czereśnie, nasiona jaworu, brzozy, olchy, dębu, buka, nasiona drzew iglastych. Lubi też wydziobywać nasiona dzikiej róży, głogu i jarzębiny.

Rozmnażanie

Para dobiera się na co najmniej rok. Gniazdo zakłada na gałązkach świerku lub jałowca około 2 m nad ziemią. Zbudowane jest z suchych gałązek świerku, wysłane jest korzonkami, mchem. Okres gniazdowania to kwiecień-maj i czerwiec-lipiec. Samica składa 2 razy w roku 5 jaj. Wysiadywanie trwa 13-15 dni, młode opuszczają gniazdo po 12-15 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten jest chroniony.

Ciekawostki

Niegdyś gile trzymano w klatkach w domach, jako ptaki ozdobne. Gile trzymane w niewoli uczyły się wygwizdywać proste melodie ludowe.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-21, GAT-618


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
gil
   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa pierwszy okres lęgowy u gila.

     tlo-ikonatlo-ikona     

Trwa drugi okres lęgowy u gila.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.