Dzwoniec (zwyczajny)

Dzwoniec (Chloris chloris) to pospolity ptak w naszym kraju, wielkości wróbla. Ma krępą budowę ciała, dość dużą głowę, gruby i silny dziób. Samiec ma upierzenie zielonkawe, żółtawe na piersi. Wierzch głowy i skrzydeł jest szary. Samica jest szara, a grzbiet ma brązowawy. Młode mają bardziej stonowane ubarwienie. Mają też kreskowanie na spodzie ciała. Wszystkie osobniki mają żółte pole na brzegu skrzydeł. Po bokach ogona również znajdują się żółte plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w prawie całej Europie, w północnej części Afryki, we wschodniej Azji, został również introdukowany w Australii. Zasiedla obrzeża lasów, tereny otwarte, tereny zurbanizowane.

Tryb życia i zachowanie

Dzwoniec prowadzi częściowo osiadły tryb życia. W okresie zimy stada dzwońców koczują po okolicy, część przemieszcza się na południe Europy. Pojawia się często w karmnikach. Na ogół przebywa w stadach.

Morfologia i anatomia

Średnie wymiary jaja: 20,4 mm × 14,7 mm

Pożywienie

Dzwońce zjadają głównie nasiona roślin. Zjadają także pączki i kwiaty, owady i pająki.

Rozmnażanie

W ciągu roku dzwoniec wyprowadza 2-3 lęgi. Gniazduje na drzewach i krzewach. Budulcem na gniazdo są korzonki, trawy, mchy, a wyściółką są pióra i sierść. Samica znosi od 4 do 6 jaj. Jaja składane są od maja do lipca. Samica wysiaduje jaja przez 13-14 dni. Pisklęta są karmione przez samca i samicę. Młode potrafią latać po 2 tygodniach od wyklucia się.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Dzwońce nie tolerują w swoim sąsiedztwie innych ptaków. Gdy odwiedzają karmnik, przepędzają ptaki innych gatunków.


Filmy



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

W naszym kraju w tym okresie można obserwować dzwońce.
         Samice dzwońca składają w tym okresie jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzyż złotawy
Spinus tristis
ikonaKulczyk królewski
Serinus pusillus
ikonaAfrokulczyk mozambijski
Crithagra mozambica
ikonaAfrokulczyk siarkowy
Crithagra sulphurata
ikonaCzarnodziobek
Rhodospiza obsoleta
ikonaCzyż czarnobrody
Spinus barbatus
ikonaCzyż kapturowy
Spinus magellanicus
ikonaDziwuszka czerwonoczelna
Haemorhous cassinii
ikonaDziwuszka ogrodowa
Haemorhous mexicanus
ikonaGilak ciemnogłowy
Rhodopechys sanguineus
Łuszczakowate
Łuszczakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-05-04, GAT-787






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
Kubek sowy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.