logo

Grubodziób (zwyczajny)

Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes) to ptak z rodziny łuszczaków, dużo większy od wróbla, mniejszy od szpaka, o stosunkowo potężnym dziobie. Niektóre lotki są wachlarzowato zakończone. Samiec ma kasztanowatą głowę, szary kark, brązowy wierzch ciała. Lotki metalicznie czarne, biała pręga na skrzydle. Wokół dzioba i oka czarna obwódka, która łączy się z czarną plamą na podbródku. Ogon dość krótki. Samiec i samica są podobnie ubarwieni i tej samej wielkości.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa, część Azji. Zimuje w środkowo-wschodniej Europie (także w Polsce), Azji Centralnej, południowej. W Polsce występuje rzadko, a występowanie zdaje się mieć związek z występowaniem nasion buka i grabu. Lasy liściaste i mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgami tworzy niewielkie stada. Zwykle przebywa w koronach drzew. Można go wykryć w zasadzie jedynie po wydawanych odgłosach. Jest płochliwy i cichy. Nie wyróżnia go charakterystyczny lot.

Pożywienie

Grubodziób zjada nasiona grabu, buka, innych drzew, także wiśni, czereśni, tarniny, oliwki, trześni i śliwy. Zjada też jagody, pączki drzew i młode pędy. Pisklęta karmione są owadami i ich larwami.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gniazduje na drzewach na wysokości 4-7 m. Gniazdo jest zbudowane z patyków drzew liściastych i wysłane jest porostami i korzonkami. Samica składa raz w roku od przełomu kwietnia i maja 3-4 jaja, które wysiaduje przez 14 dni. Gniazdowanie trwa do czerwca. Czasem, ale rzadko, występują dwa lęgi w roku. Młode w gnieździe pozostają 2 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce grubodzioby podlegają ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Ptak ten ma niezwykle mocny dziób. Potrafi rozłupać pestki wiśni, czereśni a nawet śliwy. Grubodziób potrzebuje zaledwie 5 sekund, aby rozłupać pestkę wiśni! Aby rozłupać pestkę wiśni potrzebny jest nacisk 27-43 kg.



© medianauka.pl, 2013-06-25, GAT-627


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Trwa okres lęgowy u grubodzioba.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzyż czarnobrody
Spinus barbatus
ikonaGrubodziób japoński
Eophona personata
ikonaKrasnotek
Callacanthis burtoni
ikonaTęczanka modrogrzbieta
Chlorophonia cyanea
ikonaZięba modra
Fringilla teydea
ikonaDziwonia różowobrewa
Carpodacus rodochroa
ikonaDziwonia syberyjska
Carpodacus roseus
ikonaDziwonia synajska
Carpodacus synoicus
ikonaCzeczotka (zwyczajna)
Acanthis flammea
ikonaCzeczotka tundrowa
Acanthis hornemanni
ikonaCzyż (zwyczajny)
Spinus spinus
Łuszczakowate
Łuszczakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Miasto
Kubek sowy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.