Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes)

Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes) to ptak z rodziny łuszczaków, dużo większy od wróbla, mniejszy od szpaka, o stosunkowo potężnym dziobie. Niektóre lotki są wachlarzowato zakończone. Samiec ma kasztanowatą głowę, szary kark, brązowy wierzch ciała. Lotki metalicznie czarne, biała pręga na skrzydle. Wokół dzioba i oka czarna obwódka, która łączy się z czarną plamą na podbródku. Ogon dość krótki. Samiec i samica są podobnie ubarwieni i tej samej wielkości.

Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes)
© fotomaster - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes)
Nazwy obce
angielska: Hawfinch
niemiecka: Kernbeißer
czeska: Dlask tlustozobý
francuska: Gros-bec casse-noyaux
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Grubodziób - mapa występowania na świecieGrubodziób - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 18 cm
Długość ogona: 10 cm
Ciężar: do 50 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)
Głos
Wydaje odgłosy przypominające "tsit" lub "tsijt". Dość rzadko śpiewa, jeśli to robi, to cicho i przypomina delikatne ćwierkanie.
Jaja
Jaja są niebieskawe, z szarymi plamkami i nitkami.

Występowanie i środowisko

Europa, część Azji. Zimuje w środkowo-wschodniej Europie (także w Polsce), Azji Centralnej, południowej. W Polsce występuje rzadko, a występowanie zdaje się mieć związek z występowaniem nasion buka i grabu. Lasy liściaste i mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgami tworzy niewielkie stada. Zwykle przebywa w koronach drzew. Można go wykryć w zasadzie jedynie po wydawanych odgłosach. Jest płochliwy i cichy. Nie wyróżnia go charakterystyczny lot.

Pożywienie

Zjada nasiona grabu, buka, innych drzew, także wiśni, czereśni, tarniny, oliwki, trześni i śliwy. Zjada też jagody, pączki drzew i młode pędy. Pisklęta karmione są owadami i ich larwami.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gniazduje na drzewach na wysokości 4-7 m. Gniazdo jest zbudowane z patyków drzew liściastych i wysłane jest porostami i korzonkami. Samica składa raz w roku od przełomu kwietnia i maja 3-4 jaja, które wysiaduje przez 14 dni. Gniazdowanie trwa do czerwca. Czasem, ale rzadko, występują dwa lęgi w roku. Młode w gnieździe pozostają 2 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Ptak ten ma niezwykle mocny dziób. Potrafi rozłupać pestki wiśni, czereśni a nawet śliwy. Grubodziób potrzebuje zaledwie 5 sekund, aby rozłupać pestkę wiśni! Aby rozłupać pestkę wiśni potrzebny jest nacisk 27-43 kg.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-25, ART-GAT627


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
grubodziób
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      Trwa okres lęgowy u grubodzioba.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy