logo

Kaktusówka

Kaktusówka (Micrathene whitneyi) to ptak z rodziny puszczykowatych, najmniejszy przedstawiciel rodziny. Upierzenie w kolorach szarym i brązowym z białymi plamami. Spód jaśniejszy, nakrapiany rdzawo i szaro.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Sowa ta występuje na południu Ameryki Północnej. Zasiedla półpustynie i pustynie, na których rosną kaktusy. Występuje też w suchych zadrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak aktywny w nocy, głownie o zmierzchu i o świcie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13-14 cm.

Pożywienie

Poluje na skorpiony i owady, głównie motyle nocne i szarańczaki, rzadziej na inne zwierzęta.

Rozmnażanie

Gnieździ się w wykonanych przez dzięcioły dziuplach drzew i kaktusów. Samica składa 1-5 jaj. Czas inkubacji wynosi dwa tygodnie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejszy gatunek sowy z rodziny puszczykowatych.


© medianauka.pl, 2019-05-08, GAT-2791




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPuchacz indyjski
Bubo bengalensis
ikonaPuchacz malajski
Bubo sumatranus
ikonaUszatka krzykliwa
Asio clamator
ikonaPójdźka
Athene noctua
ikonaPójdźka ziemna, sowa ziemna
Speotyto cunicularia
ikonaPuchacz
Bubo bubo
ikonaPuchacz mleczny
Bubo lacteus
ikonaPuszczyk
Strix aluco
ikonaPuszczyk brunatny
Strix leptogrammica
Puszczykowate
Puszczykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Mapa świata Puzzle
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.