Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sowa jarzębata
(Surnia ulula)

Sowa jarzębata (Surnia ulula) to rzadka w Polsce sowa, aktywna w dzień, żyjąca w parach, czatująca na ofiary na czubku drzewa. Nie ma dymorfizmu płciowego w upierzeniu, samica jest znacznie większa od samca. U sowy tej występuje dłuższy ogon niż u innych gatunków tej rodziny ptaków.

Sowa jarzębata (Surnia ulula)
Zdjęcie okazu z ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Sowa jarzębata (Surnia ulula)
Nazwy obce
angielska: Northern Hawk-owl, Hawk Owl, Northern Hawk-Owl
niemiecka: Sperbereule
czeska: Sovice krahujová
francuska: Chouette épervière
hiszpańska: Cárabo gavilán
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 36 cm do 39 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 74 cm do 81 cm.
Ciężar: od 270 g do 345 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)
Głos
Głos godowy (trel) słychać nocą.

Występowanie i środowisko

Europa, Azja, Ameryka Północna. Zamieszkuje tundrę, tajgę oraz lasy iglaste. W Polsce sporadycznie spotykana.

Tryb życia i zachowanie

Wyglądem i sposobem polowania przypomina jastrzębia. Jest agresywna w pobliżu gniazda. Wędruje na południe na duże odległości, gdy spada liczebność nornika. Czatownia jest zwykle położona bardzo wysoko. To sowa o dziennej aktywności. Lot jest szybki, urywany, prostoliniowy.

Pożywienie

Małe ptaki, ssaki, rzadko gady, płazy i owady.

Rozmnażanie

Gniazda buduje w dziuplach drzew, wypróchniałych drzewach lub w gniazdach innych ptaków. Samica składa 6-10 jaj i wysiaduje je przez 25-30 dni. Samiec w tym czasie poluje i karmi samicę. Młode opuszczają gniazdo zanim nauczą się latać. Stają się samodzielne po 75 dniach życia. Dojrzałość płciową uzyskują po 1 roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-09-13, GAT-59




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.