Logo Media Nauka

Orzełek (Hieraaetus pennatus)
© bereta - stock.adobe.com

Orzełek

Orzełek (Hieraaetus pennatus) to ptak szponiasty z rodziny jastrzębiowatych, najmniejszy z europejskich orłów. Skrzydła w locie są palczasto zakończone. Ogon jest równo ścięty. Znane są odmiany jasne i ciemne. U odmiany jasnej spód jest biały, czasem kreskowany. Lotki są czarne, ogon szary. Odmiana ciemna ma brązowy spód. W obu odmianach wierzch jest brązowy. Na pokrywach skrzydłowych widoczny jaśniejszy pas. U nasady skrzydeł są jasne plamy. Samica jest większa od samca.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. W Polsce jest rzadko spotykany (zaledwie kilka par lęgowych). Preferuje lasy liściaste, mieszane w pobliżu otwartych terenów. Od około 100 lat nie ma potwierdzonego stwierdzenia lęgów orzełka w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak silnie terytorialny. Jest samotnikiem. W Polsce pojawia się w okresie od kwietnia do połowy listopada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45-56 cm, w tym ogona do 21 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 110-135 cm, a ciężar ciała od 0,5 do 1,25 kg.

Pożywienie

Poluje na drobne ssaki (susły, wiewiórki, króliki), ptaki (kuropatwy, wróblowe, gołębie), jaszczurki, owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach, w górach także na skałach, często w porzuconych gniazdach innych ptaków. Samica od końca kwietnia składa zwykle 2 jaja, których wysiadywanie trwa 36-38 dni. Samiec dokarmia samicę i pisklęta.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie ścisłej w naszym kraju. Miejsca rozrodu podlegają ochronie w promieniu 100 m przez cały rok i 500 m od gniazda w okresie od 1 lutego do 31 sierpnia.

Ciekawostki

To najmniejszy orzeł w Europie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-26, GAT-2277

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Orzełek
    

Okres występowania w Polsce orzełka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAguja
Geranoaetus melanoleucus
ikonaBielik
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak stepowy
Circus macrourus
ikonaBłotniak zbożowy
Circus cyaneus
ikonaCzarnostrząb
Buteogallus anthracinus
ikonaCzubak czarny
Aviceda leuphotes
ikonaGadożer
Circaetus gallicus
ikonaJastrzębiak ciemny
Melierax poliopterus
ikonaKania czarna
Milvus migrans
ikonaKania ruda
Milvus milvus
ikonaKaniuk (zwyczajny)
Elanus caeruleus
ikonaKuglarz
Terathopius ecaudatus
ikonaMałpożer
Pithecophaga jefferyi
ikonaMyszołap białobrewy
Butastur indicus
ikonaMyszołów rdzawosterny
Buteo jamaicensis
ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrłan, bielik olbrzymi
Haliaeetus pelagicus
ikonaOrłosęp
Gypaetus barbatus
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
ikonaSęp afrykański
Gyps africanus
ikonaSęp kasztanowaty
Aegypius monachus
ikonaSęp plamisty
Gyps rueppellii
ikonaSęp płowy
Gyps fulvus
ikonaŚcierwnik
Neophron percnopterus
ikonaTrzmielojad
Pernis apivorus
ikonaWojownik wspaniały
Stephanoaetus coronatus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.