PL

Ścierwnik

Ścierwnik zwyczajny, ścierwnik (Neophron percnopterus) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych, zaliczany do sępów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Upierzenie białe z brązowymi i szarymi nalotami. Lotki są czarne. Głowa i część szyi nie są opierzone, żółte. Dziób na końcu ciemny, haczykowato zagięty.


Ścierwnik(Neophron percnopterus)
© J.C.Salvadores - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w południowej części Europy, w Azji i Afryce. Gatunek ten zanika w Europie i południowej części Afryki. Preferuje tereny górskie i tereny otwarte, nie stroni od sąsiedztwa człowieka. Kilka razy gatunek ten zaobserwowano w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 60-70 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 150 cm, a ciężar ciała 2-2,5 kg.

Pożywienie

Zjada padlinę oraz odchody.

Rozmnażanie

Gniazduje na skałach.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ścierwnik potrafi rozbić strusie jajo z użyciem kamieni.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-07, GAT-2316




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.