PL

Terekia

Terekia (Xenus cinereus) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej wierzch ciała brązowoszary. Na grzbiecie widoczne dwie ciemniejsze smugi. Spód białawy. Po bokach głowy, piersi i na szyi delikatne kreski. Dziób wygięty do góry, u nasady żółtawy, dalej ciemny. Nogi są żółte. W szacie spoczynkowej wierzch ciała szarzeje. Spód jednolicie biały.


Terekia(Xenus cinereus)
© VOLODYMYR KUCHERENKO - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Terekia występuje w Azji i Europie. Zimuje na wybrzeżach południowej części Azji, w Afryce i Australii. Ptak ten żyje nad brzegami wód w lasotundrze i lasostepach. W Polsce jest gatunkiem skrajnie nielicznym przelotnym.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 22-27 cm, rozpiętość skrzydeł 35-43 cm, a ciężar ciała 55-120 g.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica znosi 4 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ścisłej ochronie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-6542

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Terekia
     

Pojawia się w Polsce terekia.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.