PL

Birginiak

Birginiak (Polysticta stelleri) to gatunek arktycznego ptaka z rodziny kaczkowatych zaliczany do edredonów. Samiec ma charakterystyczne upierzenie w szacie godowej. Głowa biała za wyjątkiem ciemnej plamy w okolicach oczu, czoła i na potylicy (tu ma odcień zielonkawy. Gardło, szyja z przodu oraz obrączka na szyi są czarne. Wierzch ciemny, przechodzący po bokach w biel i rdzawy spód. Dziób i nogi ciemne. Samica bardzo trudna do oznaczenia, szarobrunatna, samiec w szacie spoczynkowej jest ciemnobrązowy z białymi pokrywami skrzydłowymi.


Birginiak(Polysticta stelleri)
© Tom - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Birginiak gniazduje na morskich wybrzeżach północno-wschodniego rejonu Azji i północno-zachodnim krańcu Ameryki Północnej. Część populacji zimuje na Bałtyku. Trzyma się wód płytkich.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 45 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 75 cm, a ciężar ciała 500-1000 g.

Pożywienie

Pokarm pochodzenia zwierzęcego zbierany podczas nurkowania.

Rozmnażanie

Brak danych.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-03, GAT-5980




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.