Logo Serwisu Media Nauka

Dziwonos
(Sarkidiornis melanotos)

Dziwonos (Sarkidiornis melanotos) to ptak z rodziny kaczkowatych. U samców na dziobie znajduje się guz tłuszczowy, któremu ptak zawdzięcza nazwę. Guz ten przed sezonem godowym znacznie się powiększa. Samiec jest większy od samicy. Upierzenie czarno-białe. Białe (z czarnymi plamkami) są głowa z szyją i stroną brzuszna. Reszta - czarna.

Dziwonos (Sarkidiornis melanotos)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dziwonos (Sarkidiornis melanotos)
Nazwy obce
angielska: African Comb Duck
niemiecka: Höckerglanzgans
francuska: Canard à bosse
hiszpańska: Pato crestudo
Pierwsze opisanie gatunku
(Pennant, 1769)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dziwonos - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Afryka i Azja południowa. Pas tropikalny i subtropikalny. Zamieszkuje tereny podmokłe. W 1988 Collar i Andrew wydzielili dwa gatunki: S. melanotos S. sylvicola, które wcześniej uznawano za jeden gatunek. Stąd w niektórych materiałach podaje się miejsce występowania dziwonosa dodatkowo w Ameryce Południowej (miejsce występowania S. sylvicola).

Tryb życia i zachowanie

Podczas pory suchej dziwonosy łączą się w stada do 100 osobników.

Pożywienie

Zjada głownie rośliny, ale także ryby i bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazda są budowane w dziuplach drzew lub wysokiej trawie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-29, GAT-484








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.