Logo Serwisu Media Nauka

Kapodziób
(Cereopsis novaehollandiae)

Kapodziób (Cereopsis novaehollandiae) to ptak z rodziny kaczkowatych, z grupy kazarek, o popielato-szarym upierzeniu. Charakterystyczna dla tego gatunku jest duża woskówka w kolorze jasnozielonym. Stopy i dziób są czarne, skoki czerwone.

Kapodziób (Cereopsis novaehollandiae)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kapodziób (Cereopsis novaehollandiae)
Nazwy obce
angielska: Cape Barren Goose
niemiecka: Hühnergans
francuska: Céréopse cendré
hiszpańska: Ganso ceniciento
Pierwsze opisanie gatunku
Latham, 1801
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kapodziób - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 70 cm do 90 cm
Ciężar: od 3.5 kg do 5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Wysepki południowej części Australii. Małe morskie wysepki niedaleko stałego lądu, skaliste plaże, otwarte trawiaste przestrzenie.

Tryb życia i zachowanie

Do wody wchodzi rzadko. Przejawia zachowania terytorialne.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Zwykle jest monogamiczny. Gniazduje na ziemi pośród rzadkich krzewów. Samica składa 3-6 jaj, które wysiaduje 34-37 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-09, GAT-586







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.