Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Lodówka (Clangula hyemalis)

Lodówka (Clangula hyemalis) to ptak z rodziny kaczkowatych, zaliczany do traczy. Samiec jest większy od samicy. Ma piękny, długi ogon. W szacie godowej samiec ma ciemnobrązową szyje, głowę i pierś, wierzch ciała jest czarny. Pióra mają brązowe brzegi. Wokół oczu jasne pole. Samica ma stonowane barwy i nie posiada ogona. W szacie spoczynkowej głowa i szyja obu płci są białe z ciemnymi plamami na policzkach i szyi (plamy uszne). Skrzydła pozostają ciemne.

Lodówka (Clangula hyemalis)
© elharo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Lodówka (Clangula hyemalis)
Nazwy obce
angielska: Long-tailed Duck
niemiecka: Eisente
czeska: Hoholka lední
francuska: Harelde kakawi
hiszpańska: Pato havelda
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lodówka - mapa występowania na świecieLodówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 45 cm do 60 cm
Ciężar: od 500 g do 900 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Występuje na jeziorach, wolno płynących rzekach w tundrze w Eurazji i Ameryce Północnej. W tundrze to najbardziej pospolita kaczka. Jest obecna także na morskich wysepkach. Zimuje na otwartych wodach oceanu Atlantyckiego i Pacyfiku. Zimuje u nas licznie na Bałtyku od października do marca. Czasem zalatuje wgłąb lądu.

Tryb życia i zachowanie

To bardzo dobry nurek. Potrafi zanurkować do 60 m za pożywieniem.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45-60 cm, skrzydła mierzą do 24 cm, a ciężar waha się od 0,5 do 0,9 kg.

Pożywienie

Zjada pokarm zwierzęcy (larwy owadów, ślimaki, skorupiaki, małże) i roślinny.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku. Samica znosi 5-12 jaj.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Na skutek choroby olejowej tysiące lodówek ginie u naszych wybrzeży. Choroba olejowa jest spowodowane kontaktem ptaka z produktami ropopochodnymi. Zanieczyszczenie piór olejami powoduje utratę możliwość ochrony przed zimnem. Ponadto ptaki ulegają zatruciu.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-16, ART-GAT2225


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
lodówka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres zimowania w Polsce lodówki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy